Vitaliteit ...

Vitaliteit ...

Vitaliteit heeft invloed op hoe we het leven (be)leven. Bij bewustwording van een gebrek aan vitaliteit bieden de taoïstische technieken 'goed gereedschap' voor verbetering.

Als we vitaliteit benoemen als 'vrij stromen zonder blokkades waarbij geen onnodig energieverlies optreedt', hebben we meerdere handvatten. Want we kunnen onszelf dan bij gebrek aan vitaliteit een aantal vragen stellen en gericht gaan zoeken. Wat is vrij stromen, wat zijn blokkades en hoe verliezen we energie?

- Vrij stromen?
Vrij stromen is dat de levensenergie ongehinderd haar natuurlijke paden door het lichaam kan volgen. In het Taoïsme noemen we deze energie 'chi'. De chi wordt volgens taoïstische principes vanuit 3 'elixervelden' vormgegeven.

- Blokkades?
Blokkades zijn weerstanden die de chi verhinderen haar natuurlijke paden door het lichaam te volgen. De (meeste) blokkades hebben de vorm van fysieke, emotionele of mentale spanning.
- Fysiek
Bij fysieke blokkades kun je denken aan blokkades als gevolg van een onjuiste houding van het skelet door afwijkende spiertonussen, of aan bindweefsel dat verzadigd is met afvalstoffen, of je kunt denken aan 'troebele' gewrichtsvloeistof in de gewrichtskapsels als gevolg van te weinig of eenzijdig bewegen.
- Emotioneel
Emotionele blokkades zijn bijvoorbeeld vroege jeugdervaringen waarbij we niet de emoties bij die ervaring volledig hebben kunnen doorleven en we niet zijn teruggekeerd naar een geheel 'veilig gevoel' (de ervaring is niet gunstig afgerond). Ook kan gedacht worden aan opgeslagen en doorgegeven 'schade' van voorouders.
- Mentaal
Een mentaal voorbeeld kan zijn een innerlijk aanvaarde overtuiging (vaak onbewust). Ook beïnvloeding vanuit de sociale omgeving, de 'oordelende' maatschappij of het willen voldoen aan een gewenst beeld, kan enorm op onze mentale vitaliteit drukken.

- Onnodig energieverlies?
- Fysiek
Als gevolg van onze gemiddelde 'westerse moderne' levensstijl met zittend werk, zittend vervoer, zittend op een toilet en min of meer liggend televisie kijken heeft bijna iedereen een verzwakte spiertonus in de bekkenbodem. Als gevolg van een verzwakte bekkenbodem treedt energieverlies op.
- Emotioneel
Als we onze emoties niet in de kern kunnen doorgronden bestaat de kans dat we deze emoties cyclisch herbeleven en dat ze in ons systeem aanwezig blijven en we hierdoor energie blijven verbranden.
- Mentaal
Denken kost energie en is natuurlijk nodig. Je kunt echter ook niet productieve terugkerende gedachten hebben die je niet verder helpen. Zo is malen en piekeren vaak een verspilling van energie, een 'energie-lek'.

De verschillende werkingsgebieden beïnvloeden elkaar voortdurend......

Vitaliteit en bezieling
Bezieling ontstaat door een goede verbinding tussen lichaam en geest en kiezen voor 'de weg van het hart'! Integratie van de drie 'elixervelden'; buik (Jing), hart (Chi) en hoofd (Shen). De kracht vanuit de buik, de waarneming en de visie van het hoofd, in dienst van de liefde en compassie van het hart!