Meteen naar de inhoud

Warming up Chi Kung

Deze oefeningen zijn bedoeld om het lichaam open, soepel en sterk te maken. Ze zijn ook bedoeld om de Chi wakker te maken, te ontgiften en om de pezen en bindweefsels in ons lichaam te sterken. Vergeet niet dat deze oefeningen een soort ‘slappe gymnastiek’ wordt als je niet werkt met de I-kracht (zachte ogen, glimlach en hart!). Alle oefeningen bestaan uit 2 delen. Een zg. ‘actieve fase’ of Yang-fase. Een rust of Yin-fase. Dus; na de oefening even ‘niks doen’ en het Energie-lichaam de tijd geven om de oefening op een dieper nivo te laten inwerken. 



Het losschudden van het lichaam.
Let op dat je voeten schouderbreed staan en netjes parallel. Maak contact met de I-kracht en richt je gewaarwording op de 9 punten in beide voetzolen. Bouw het schudden op vanuit de voetzolen en besteed zorgvuldig aandacht aan ‘de Drie opstakels’: Het middenrif, de schouders en de kaakspieren. Zorg dat je na het schudden niet helemaal stil staat, maar een beetje als ‘bamboe in de wind’. Laat de vingers gestrekt naar de aarde wijzen en probeer op je eigen manier te ervaren hoe allerlei energetische ‘gif-afvalstoffen’ je lichaam verlaten.
Maak jezelf nog schoner door diep in te ademen en de handpalmen zijwaarts omhoog te brengen. Adem dan uit met het zg. ‘hart-geluid’. Doe dat minstens drie keer.



Het openen van de ‘pees/spier meridiaan’.

Zet de voeten iets smaller dan schouderbreed. Druk de linkervoet stevig in de grond (En blijf die steeds omlaag duwen tijdens de oefening.), terwijl je met een glimlach, langzaam je linkerzijkant open rekt, net zolang tot dat je hand gestrekt boven je uitreikt. Open en strek dan de duim en de pink en voel de verbinding met de grote teen en de kleine teen, strek en open die ook. Herhaal dit met de rechtervoet en de rechterzijkant. Doe beide kanten drie keer. Glimlach je zijkanten steeds een beetje langer. Maak daarna opnieuw schoon met het hart-geluid, waarbij je vooral op de zijkanten let.



Nek.

Beweeg de nek in de vier richtingen. Doe het voorzichtig en let vooral op de strekking in de huid en het bindweefsel aan de kant die je open rekt. Sluit dan de ogen en maak drie keer een ‘rondje’ rechtsom, en drie keer een rondje linksom. Breng de glimlach energie in de nekwervels.



Schouders.

a. Trek de schouders naar voren, omhoog, naar achteren en laat ze ‘vallen’. Herhaal dat drie keer. Breng dan de schouders naar achteren, omhoog, naar voren en laat ze vallen. Herhaal dat ook drie keer.

b. Zet de vingers van je linkerhand in het ‘kuiltje’ bovenop je rechter schoudergewricht, net achter het sleutelbeen. Duw erin, vind de pijngrens en ga enthousiast zwaaien met je rechterarm. Voel de pijn verdwijnen. Duw, al zwaaiend, wat dieper tot je weer op de pijngrens zit en blijf zwaaien. Stop dan met duwen, zwaai nog even door. En stop dan. Laat de arm tot stilstand komen en vergelijk deze arm, de ontspanning ervan even met de andere. Herhaal dan de oefening met de andere schouder en arm.



’De ruggegraat-ademhaling’.

Dit is misschien wel de meest essentiële Chi Kung warming up oefening die er is. Er zijn meerdere varianten van. Dit is er één van:
 Breng je ellebogen bij de in-ademing naar achter door de je schouderbladen naar elkaar toe te trekken. Trek dan je schouders en je ellebogen omlaag. Je gewicht van je lichaam het meest op de hielen (dit voorkomt dat je je onderrug niet te hol trekt.) brengen. Houdt de adem vast en wiebel met je heilig- en staartbeen en billen. Alsof je de druppels van je onderrug afschudt. Breng bij de uitademing dan de schouders wat naar buiten en maak de rug recht en krachtig. De armen komen bijna vanzelf naar voren. Gebruik niet te veel kracht.



Nieren, heiligbeen, liezen en knieën.

Dit is in feite een kleine serie oefeningen die je achter elkaar kunt doen als één grote oefening: Wrijf de handen net zo lang tegen elkaar totdat ze echt warm worden. Zet ze dan snel op de nieren. Laat de warmte in de nieren trekken. Glimlach naar de nieren. Adem de nieren naar de handen toe bij de in-ademing en ontspan de nieren bij de uit-ademing. Masseer de nieren, schudt de nieren. En wrijf met je handen naar het stuitje/heiligbeen. Wrijf het stuitje/heiligbeen warm. Wrijf de zg. ‘kua’s’ warm. De kua’s (de liezen) zijn volgens de Taoïsten ‘poorten’, die open, schoon en soepel moeten zijn.
Breng je handen over de bovenbenen naar de knieën. Zet die ‘op slot’ door de benen te strekken. Draai de knieschijven in kleine rondjes met je handpalmen. Probeer de knieschijven een beetje naar voren te trekken en naar achteren te duwen. Wrijf je handen weer lekker warm en zet ze dan snel op de achterkant van de knieën. Laat die warmte in de energie-punten in de knieholtes stromen (Hoe heter, hoe beter!). Zet vervolgens de knieën gebogen naar voren. Zet je handpalmen op de knieschijven en draai heel rustig, gebruik de I-kracht, de kniegewrichten rond. Probeer de gewrichtsvloeistof in de gewrichten te voelen. Doe dat 9 keer, vervolgt door 3 ‘hupjes’ achterwaarts, waarbij je gif/afval stoffen naar achteren brengt. Doe het dan 9 keer de andere kant op.



Enkels en hielen (achillespees).

a. Ga op je linkerbeen staan. Laat de voet goed ‘in de aarde zakken’ en laat je als het ware aan je achterkruin ‘omhoog trekken’. Draai de enkels heel rustig los in beide richtingen.  Herhaal dit met de andere voet.
b. Verplaats weer je gewicht naar een voet. Strek van de andere voet de tenen naar voren uit en ontspan op die manier even de achillespees. Trek dan de tenen goed omhoog, strek de achillespees en ontspan weer. Nu de tenen licht omhoog en begin heel rustig met ‘schoppen’. Tel 72 of 108 keer. Na de laatste ‘schop’ houdt je even de achillespees gestrekt voor je, de tenen omhoog en ervaar hoe de ‘gif/afval stoffen’ uit je lichaam stromen naar de aarde. Zet dan de voet weer rustig neer (precies op de plek waar hij vandaag kwam) en ervaar de verschillen tussen beide voeten. Herhaal de oefening met het andere been.

Er zijn natuurlijk eindeloos veel meer Warming up Chi Kungs, maar bovenstaande zijn een selectie van de belangrijkste en steeds terugkerende oefeningen. Het zijn niet alleen oefeningen voor beginners. Ook gevorderden doen deze oefening steeds weer.